Naručivanje, konsultacije i savjeti • Prolab Stup 387 33 776 280 | Prolab Centar 387 33 555 115 | E-mail: info@prolab.ba

HOMOCISTEIN - TEST KOJI PUNO GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU

Objavljeno » 06.02.2016

Prema riječima velikog broja stručnjaka otkriće korelacije povišenog nivoa homocisteina u krvi i razvoja srčanožilnih bolesti jedno je od najvećih medicinskih dostignuća u području medicinske laboratorijske dijagnostike i medicine uopće posljednjih desetljeća. Homocistein je aminokiselina u našem tijelu koja sudjeluje u izgradnji tkiva. Dokazano je da je važan faktor u nastanku holesterola i predikciji razvoja srčanih oboljenja.

Mnogi smatraju da povećanje homocisteina više od 11 mikromola po litru krvi značajno povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Zato nije važno samo pratiti nivo LDL i HDL holesterola i triglicerida kao jedinu opasnost po vaš krvožilni sistem, već i homocistein koji među dobrim rezultatima ovih testova može prikriti stvarnu sklonost prema razvoju infarkta i moždanog udara. 

Na univerzitetu u Bergenu u Nizozemskoj istraživači su mjerili razinu homocisteina u 4766 osoba, starosne dobi između 65 i 67 godina, i poslije tokom četiri godine pratili  njihovu stopu smrtnosti. Rezultati su pokazali da je petpostotno povećanje nivoa homocisteina bilo udruženo sa 50-postotnim povećanjem rizika smrti od srčanožilnih bolesti.

Stoga, nije loše osim uobičajenih analiza provjeriti nivo homocisteina u krvi i s takvim dodatnim nalazom posjetiti ljekara porodične medicine ili internistu kako bi se posavjetovali u vezi daljih koraka.

Cijena testiranja homocisteina je 60,00 KM, a preporučuje se uraditi ga u kombinaciji s osnovnim paketom analiza lipidnog statusa koji uključuje testiranje na holesterol i trigliceride kako bi se dobila kompletna slika i procijenio rizik od razvijanja bolesti.

HOMOCISTEIN - TEST KOJI PUNO GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU
 • Naruči se odmah! Brzo i jednostavno

  Više detalja »
 • U pripremi...

  Više detalja »
 • PRIPREMA ZA LABORATORIJSKE PRETRAGE

  Više detalja »
 • © 2013 Sva prava zadržana od strane autora.

  Design & development: triptih